Iż jesteśmy studentami, paczki od rodziców i babć stały się rutyną,
cztery pakiety jaj zmusiło mi do upieczenia placuszka :)
Składniki na biszkopt
4 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę jabłkową
1,2 kg jabłek
1 galaretka o smaku brzoskwiniowym
1/4 szklanki wody
Składniki na masę z bitej śmietany
200 ml śmietany kremówki
1/2 opakowania galaretki o smaku brzoskwiniowym
Dodatkowo do dekoracji:
3-4 kostki mlecznej czekolady
Piekarnik nastawić na 180oC.
Przygotować tortownicę o średnicy 21 cm, wysmarować ją masłem
i obsypać mąką.
Białka
oddzielić na żółtek i na puszystą pianę, dodać cukier i dokładnie
zmiksować. Dalej wlać żółtka, wsypać proszek do pieczenia razem z mąką
przesianą przez sitko. Wymieszać do połączenia się składników i przelać
do formy.
Piec 30-40 minut (do suchego patyczka i złotego koloru wierzchu). Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
W czasie
pieczenia biszkoptu umyć jabłka, obrać, usunać gniazda nasienne i
pokroić w kostkę. Wszystkie jabłka włożyć do garnka z grubym dnem, wlać
wodę i prażyć do całkowitego rozpadnięcia się jabłkowych kosteczek.
Kiedy z jabłek dostatecznie odparuje woda (jabłka mają być dość gęste,
tak po około 20 minutach prażenia) dodać galaretkę i trzymać garnek na
piecu dodatkowe 5 minut. Odstawić na bok do całkowitego ostygnięcia i
lekkiego stężenia galaretki, aby masa nie wsiąknęła w biszkopt.
Kiedy
biszkopt będzie już wystudzony przekroić na 2 blaty jeden grubszy tj.
2/3 wysokości biszkoptu, drugi cieńszy 1/3 wysokości ciasta.
Na spód talerza, na którym będziemy podawać ciasto ułożyć większy blat, przełożyć masą jabłkową i przykryć cieńszym blatem.
Na spód talerza, na którym będziemy podawać ciasto ułożyć większy blat, przełożyć masą jabłkową i przykryć cieńszym blatem.
Ja na wierzch dałam bitą śmietanę Śnieżkę, trzymała się idealnie,
udekorowałam startą czekoladą.
Oto moje dzieło :) Smacznego!
Przepis ze strony: pieczarkamysia.blox.pl/
mmm pyszotka:)
OdpowiedzUsuńostatnio mam ochotę na słodkie:)
Smakowicie wygląda:),zapraszam na nowy post:):**
OdpowiedzUsuńmniam muszę spróbować ten przepis choć nigdy nie piekłam hehe
OdpowiedzUsuńAle takiego smaka mi zrobiłaś , że nie mogę :p
Wygląda przepysznie ;) i już wiem, co upiekę w najbliższym czasie ;)
OdpowiedzUsuńmmm wygląda apetycznie :) uwielbiam jabłka z bitą śmietaną :)
OdpowiedzUsuńmm :)
OdpowiedzUsuń