środa, 23 października 2013

Jabłecznik z bitą śmietaną


Iż jesteśmy studentami, paczki od rodziców i babć stały się rutyną,
cztery pakiety jaj zmusiło mi do upieczenia placuszka :)

Składniki na biszkopt
 4 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę jabłkową
1,2 kg jabłek
1 galaretka o smaku brzoskwiniowym
1/4 szklanki wody

Składniki na masę z bitej śmietany
200 ml śmietany kremówki
1/2 opakowania galaretki o smaku brzoskwiniowym

Dodatkowo do dekoracji:
3-4 kostki mlecznej czekolady

Piekarnik nastawić na 180oC.
Przygotować tortownicę o średnicy 21 cm, wysmarować ją masłem
 i obsypać mąką.


 Białka oddzielić na żółtek i na puszystą pianę, dodać cukier i dokładnie zmiksować. Dalej wlać żółtka, wsypać proszek do pieczenia razem z mąką przesianą przez sitko. Wymieszać do połączenia się składników i przelać do formy.





 Piec 30-40 minut (do suchego patyczka i złotego koloru wierzchu). Wyjąć z piekarnika i ostudzić.


 W czasie pieczenia biszkoptu umyć jabłka, obrać, usunać gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Wszystkie jabłka włożyć do garnka z grubym dnem, wlać wodę i prażyć do całkowitego rozpadnięcia się jabłkowych kosteczek. Kiedy z jabłek dostatecznie odparuje woda (jabłka mają być dość gęste, tak po około 20 minutach prażenia) dodać galaretkę i trzymać garnek na piecu dodatkowe 5 minut. Odstawić na bok do całkowitego ostygnięcia i lekkiego stężenia galaretki, aby masa nie wsiąknęła w biszkopt.



 Kiedy biszkopt będzie już wystudzony przekroić na 2 blaty jeden grubszy tj. 2/3 wysokości biszkoptu, drugi cieńszy 1/3 wysokości ciasta.
Na spód talerza, na którym będziemy podawać ciasto ułożyć większy blat, przełożyć masą jabłkową i przykryć cieńszym blatem.


 Ja na wierzch dałam bitą śmietanę Śnieżkę, trzymała się idealnie,
 udekorowałam startą czekoladą.


Oto moje dzieło :) Smacznego!


Przepis ze strony: pieczarkamysia.blox.pl/


6 komentarzy:

  1. mmm pyszotka:)
    ostatnio mam ochotę na słodkie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowicie wygląda:),zapraszam na nowy post:):**

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam muszę spróbować ten przepis choć nigdy nie piekłam hehe
    Ale takiego smaka mi zrobiłaś , że nie mogę :p

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepysznie ;) i już wiem, co upiekę w najbliższym czasie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. mmm wygląda apetycznie :) uwielbiam jabłka z bitą śmietaną :)

    OdpowiedzUsuń