środa, 11 września 2013

BANOFFE CAKE


Potrzebujemy :

2 puszki masy karmelowej lub krówkowej cajmel
1 opakowanie wiórek kokosowych
ok. 8 bananów
10 jaj
10 łyżek cukru
10 łyżek mąki 
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


Białka ubijać dodając stopniowo cukier, do gęstości.
Do ubitej piany dodajemy żółtka.
Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
Lekko mieszać, wyłożyć na blachę. Tortownicę o średnicy 16cm smarujemy cienko masłem (zarówno spód jak i boki) i obsypujemy mąką, nadmiar mąki wytrzepujemy uderzając o boki formy.
 Piekarnic rozgrzewamy do 170°C, zależy od piekarnika ale powinno się piec ok 45 min - 60 min.


Ja biszkopt przekroiłam na trzy części, każdą z nich smarowałam carmelem i układałam banany na to i znowu nakładałam carmel i tak dwa razy. Aby banany nie zczarniały wkładałam je do miseczki z cytryną.


 Na koniec obsmarowałam tort do okoła masą carmelową, obsypałam wiórkami kokosowymi i użyłam skitelsów aby napisać imie solenizantki.



Jak dla mnie rewelacja! Mogłabym zjeść cały, pomimo iż zużyłam 2 puszki carmelu nie jest on strasznie słodki, powiem wręcz idealny :)

6 komentarzy:

  1. Wyglada strasznie apetycznie, ja nie moge takich rzeczy nawet ogladac bo kocham slodycze a ciasta w szczegolnosci :)) prezentuje sie wspaniale <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłabym <3
    Obserwuję i zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda bardzo apetycznie :) muszę spróbować zrobić takie ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  4. o tak! to cos dla mnie
    Super ♡ ♡ ♡ ♡
    z całusami, Ola:*

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak to smakowicie wyglada mniamm,az slinka leci

    OdpowiedzUsuń
  6. mmmm...wygląda mega smacznie!!!

    OdpowiedzUsuń